Den 16. maj 2024 vedtog Folketinget, at boafgiften til søskende nedsættes til 15% med virkning fra 1. januar 2027
Det betyder helt konkret, at afdødes søskende fra 1. januar 2027 ikke længere skal betale den såkaldte tillægsboafgift på 25% af arv, som måtte stamme fra en afdød bror eller søster.
I dag betaler søskende 15% i boafgift plus tillægsafgiften på 25%, hvilket resulterer i en samlet afgift på 36,25%.
Nedsættelsen af boafgiften gælder ikke for søskendes børn (nevøer og niecer). Boafgiften til søskendebørn er fortsat på 36,25%.
Det afgørende for at kunne bruge den nye regel er ikke, hvornår personen afgår ved døden, men derimod om arveudlægget sker efter 1. januar 2027.
Læs også: Bliv klogere på boafgift
Definition af søskende
Ved søskende forstås personer, som er børn af en fælles forælder. Det vil sige, at det både er hel- og halvsøskende samt personer, som er adopteret af mindst en af afdødes forældre. Ved søskende forstås dog ikke plejebørn- og stedsøskende.
Få gennemgået dit eksisterende testamente
Med den nye ændring i boafgiftsloven anbefaler vi, at du får gennemgået dit nuværende testamente inden / op til den 1. januar 2027.
Læs også: Hvad sker der med mit indbo den dag, jeg går bort?
Afgørende for dem med 30-procentsordningen
Man skal være opmærksom, hvis man har anvendt den såkaldte 30%-løsning i testamentet til fordel for deres søskende.
30%-løsningen er en ordning, hvor en eller flere velgørende organisationer indsættes i testamentet til at arve 30% af boet på betingelse af, at organisationerne betaler bo- og tillægsafgiften for arvingen.
Løsningen anvendes ikke af arvinger, som er i den lave afgiftsklasse (børn, forældre, børnebørn mv.). Da søskende – efter 1. januar 2027 – vil henhøre til den lave afgiftsklasse, vil det give mening at kigge / ændre på denne del i testamentet.
Læs også: Uskiftet bo: vidste du…?
Af Signe Løvbjerg