Skal vi dele vores pensioner ved skilsmisse?
Ægtefæller i Danmark får automatisk delingsformue ved indgåelse af ægteskabet. Det betyder, at ægtefællernes fælles formue skal deles i mellem dem, hvis de bliver skilt. Det er muligt for ægtefæller, at oprette en ægtepagt med særeje. Særeje betyder, at visse aktiver/beløb ikke indgår i ligedelingen ved en skilsmisse.
Pensioner
Pensioner adskiller sig fra ovennævnte udgangspunkt, om at ægtefællers formue skal deles ved skilsmisse. Ægtefællerne beholder således som udgangspunkt retten til deres respektive pensionsopsparinger ved en skilsmisse.
Men visse pensioner indgår alligevel i ligedelingen ved en skilsmisse. Det er de pensioner, som ikke kan defineres som rimelige. Således vil ekstra pensionsopsparinger som altovervejende hovedregel ikke kunne holdes uden for formuedelingen ved en skilsmisse.
Der kan være stor forskel på ægtefællers pensionsopsparinger – alt afhængig af job og af indretningen af familielivet mv. Det er vigtigt, at man som ægtefæller får taget stilling til, om pensionsfordelingen er rimelig, hvis man skulle blive skilt.
Ægtepagt & Pension
Ægtefæller kan ved en ægtepagt aftale, at værdien af alders-, kapital, eller ratepension skal indgå i formuedelingen ved skilsmisse. Det er dog ikke muligt at aftale ved ægtepagt, at der sker en deling af værdien af en rentepension, herunder privattegnede livrenter.
Kontakt os
Hvis I har betydelige forskelle i jeres pensionsopsparinger, eller I ønsker rådgivning om, hvordan I er stillet, er I meget velkommen til at rette henvendelse til os. Vi tilbyder rådgivning inden for alle grene af familie- og arveretten. Få blandet andet rådgivning inden for testamente, arveforskud eller oprettelse af gavebrev.
Kontakt os på 71 99 21 44 eller send en mail til kontakt@familietestamente.dk.
Af jurist Stine Carøe Ritter