Det kan blive dyrt ikke at have en fremtidsfuldmagt… TV2 udgav i denne uge en artikel, som beskriver, hvordan en hjerneskadet mand i løbet af tre år har betalt mere end 90.000 kroner til sine professionelle værger.
Mandens søster har i perioden forsøgt at blive værge, men det blev afslået – en værge kan nemlig ifølge loven kun fjernes, hvis det vurderes nødvendigt for personen under værgemål.
Antallet af værgemålsansøgninger er stigende. I 2021 steg antallet af værgemålsansøgninger til i alt 7.000. Det svarer til en stigning på 43 pct. siden 2016. Når en person kommer under værgemål, er det ofte et familiemedlem, der kan blive værge, dog er dette ikke garanteret. Er der uenighed i familien om, hvem der skal være værge, kan man blive tildelt en professionel værge. En professionel værge har ofte ansvaret for flere borgere og bliver betalt for sit arbejde.
I årsskiftet mellem 2021 og 2022 var der i alt 178 faste værger hos Familieretshuset. I alt havde de faste værger mere end 6.500 værgemål. Ti af disse faste værger havde hver især 80 eller flere værgemål. Det er mange behov og interesser, der skal varetages på én gang. Der er på nuværende tidspunkt ikke noget loft på, hvor mange værgemål man kan have.
Det er nogle afgørende beslutninger, en værge skal tage på en anden persons vegne. Hvis man ønsker at have indflydelse på, hvem der skal træffe disse beslutninger, så kræver det, at man opretter en fremtidsfuldmagt. På den måde kan man selv bestemme, hvem der skal varetage ens interesser, hvis man en dag bliver ude af stand til selv at gøre det.
Af Katrine Lindgaard Pedersen
Kontakt os
Ønsker I at få gratis rådgivning omkring fremtidsfuldmagter eller hjælp til at udarbejde én, så står vi hos Replik altid klar til at hjælpe jer.
Du kan kontakte os på telefon 71 99 21 44 eller på kontakt@replik.dk