Mange danskere står over for en potentiel økonomisk katastrofe, da kun få par har sikret hinanden gennem oprettelse af testamente.
En nylig YouGov-undersøgelse foretaget for Sydbank afslører, at blot en fjerdedel af danskere har udarbejdet et testamente, og for papirløse par er dette tal endnu lavere.
Undersøgelsen viser, at kun 22% af ugifte par har oprettet testamente, mens 33% af gifte par har gjort det. Dette er bekymrende, da livet kan tage en uventet drejning. Særlig udsat er ugifte par, der har børn. Uden et testamente vil en samlever ikke arve fast ejendom eller bankkonti – og i tilfælde af umyndige børn kan det endda blive nødvendigt at tvangssælge huset for at kunne have penge nok til at skifte med børnene.
Hvert år er der eksempler på ugifte par, hvor den enes død ender med at få alvorlige økonomiske konsekvenser for den efterladte, fordi hele arven går til den afdødes arvinger ifølge arveloven, nemlig børn, forældre eller søskende mv.
Hos Replik deler vi bekymringen om, at mange ignorerer virkeligheden om, at livet kan ændre sig dramatisk og pludseligt. Et testamente er ikke kun relevant for ældre. Mange flere unge bør ligeledes lave testamente.
I Replik ser vi også, at mange faktisk ikke er bekendt med deres retsstilling. Der er stadig en udbredt misforståelse om, at samlevere automatisk bliver arveberettigede efter to års samliv. Uden et testamente arver samlevere ikke – og dette gælder uanset samlivets varighed og antallet af fælles børn.
Af jurist Katrine L. Pedersen