Som ung kan det være svært at føle sig anderledes i en tid, hvor krop og sind i forvejen er under stor forandring og pres, og det kan gå udover ens mentale helbred. Vi har – ganske enkelt – skabt et samfund, som mange unge mennesker ikke kan holde til.
Ifølge Psykiatrifonden har 73.220 børn og unge under 18 år psykiatriske diagnoser. Det er en stigning på 39 procent på 10 år, og derfor vedtog regeringen også i 2023 en aftale om at styrke psykiatrien med 400 mio. kr. årligt.
Fremtidsfuldmagter er blevet stadig vigtigere for unge mennesker, især i lyset af den stigende forekomst af stress og psykiske lidelser. Desværre er der også mange, der ikke ved, at en fremtidsfuldmagt rent faktisk kan træde i kraft i forbindelse med psykisk sygdom.
En fremtidsfuldmagt giver en person mulighed for at udpege en anden person til at træffe beslutninger på deres vegne, hvis man selv bliver ude af stand til det på grund af sygdom eller ulykke.
Psykiatrifonden kan se meningen med en fremtidsfuldmagt
For unge mennesker, der måske ikke tænker på fremtidsplanlægning i traditionel forstand, kan en fremtidsfuldmagt være afgørende. Stress, angst og andre psykiske udfordringer kan pludselige påvirke evnen til at træffe beslutninger, og det er her, en fremtidsfuldmagt kommer ind. Det kan være afgørende at have en pålidelig person, måske en forælder eller en nærtstående, der kan træffe beslutninger om økonomi, sundhed eller personlige forhold, når man ikke selv er i stand til det.
Hos Psykiatrifonden, hvor de rådgiver danskerne året rundt, kender de naturligvis til de udfordringer, der følger med psykisk sygdom og psykiske lidelser. 82 procent af danskerne bliver på et tidspunkt i livet behandlet for en psykisk sygdom, skriver de på deres hjemmeside.
Det er selvfølgelig ikke alle 82 procent, der rammes så alvorligt, at de ikke selv er i stand til at træffe beslutninger, men tallet er højt, og der er desværre en del danskere, der oplever perioder, hvor det, der virker simpelt, kan være totalt uoverskueligt at få ordnet, og det kan få store konsekvenser.
Derfor mener direktøren i Psykiatrifonden, Marianne Skjold, at en fremtidsfuldmagt kan være et nyttigt værktøj for at sikre sig.
At tale om fremtidsfuldmagter og planlægning på et tidligt tidspunkt kan også være en måde at reducere stress på. Det hjælper med at skabe klarhed og tryghed om ens fremtidige velbefindende og beslutninger. Desuden kan en fremtidsfuldmagt være en del af en større strategi for mental sundhed og selvomsorg. Det kan give ro i sindet at vide, at der er planer på plads, hvis der opstår uforudsete omstændigheder.
I en tid hvor unge står over for mange udfordringer, herunder stigende krav om præstation og sociale pres, kan fremtidsfuldmagter være et værdifuldt redskab til at sikre, at deres interesser og behov bliver taget hånd om, selv i vanskelige tider. Det er derfor vigtigt, at unge og deres familier overvejer at etablere fremtidsfuldmagter som en del af deres samlede planlægning, ikke kun for økonomisk og juridisk sikkerhed, men også for deres mentale og følelsesmæssige velbefindende.
Skrevet af f Katrine L. Pedersen og Morten Thunø