Jeg skal giftes og vil gerne have særeje – er jeg bundet af det resten af livet?
Der kan være mange gode grunde til i et ægteskab at vælge, at en – eller begge parter – skal have særeje. Man kan vælge at have særeje på alt, hvad man ejer og senere erhverver, eller på enkelte aktiver eller beløb. For at opnå særejestatus skal man have oprette en ægtepagt, som skal tinglyses. En sådan ægtepagt kan vi lave for jer.
Hvis I er enige om det senere i ægteskabet, kan en ægtepagt ophæves eller ændres ved at oprette en ny ægtepagt. I kan derfor senere oprette en ny ægtepagt, hvor I skriver, at der ikke længere skal være særeje i jeres ægteskab. Man kan dog også allerede på forhånd aftale, at særejet skal være tidsbegrænset, således at særejet bortfalder efter eksempelvis 10 år.
En anden løsning er at lave en nedtrapning af særejet. Eksempelvis kan du starte med at have særeje for alt, hvad du ejer, men hvis du og din ægtefælle lever lykkeligt sammen i mange år, kan du måske ønske at tilgodese din ægtefælle, og gradvist aftrappe dit særeje til fordel for din ægtefælle.
Det eneste krav til aftrapningen er, at I klart skriver i ægtepagten, hvilket tidspunkt aftrapningen skal regnes fra. Dette kan eksempelvis være efter 10 års uafbrudt ægteskab. Dertil kan I aftale, at særejet skal aftrappes med en procentsats hvert 5. år, 2. år, eller en anden årrække, alt efter jeres ønsker.
Man har altså mulighed for at sikre, at ens ægtefælle tilgodeses løbende, uden at man risikerer at miste halvdelen af ens formue ved en skilsmisse efter kort tids ægteskab.
Kunne du ønske dig et tidsbegrænset særeje, eller et særeje der aftrappes løbende? Så kontakt os hos FamilieTestamente på 71 99 21 44 for en gratis og uforpligtende snak og mulighederne for særeje i jeres ægteskab. Herudover tilbyder vi i FamilieTestamentet rådgivning om blandt andet fremtidsfuldmagt, arveafkald og testamenter.
Af stud.jur. Simon Linnebjerg