Har I styr på, om I må blive siddende i uskiftet bo?
Hos FamilieTestamente taler vi ofte med personer, som tror at de må sidde i uskiftet bo, når den første af dem går bort, men desværre er det langt fra altid sådan.
I dagens Danmark er det mere normalt end en sjældenhed, at familieforholdet består af mine og dine børn. Så selvom man er gift, er det ikke altid, at der er mulighed for at sidde i uskiftet bo. Hvis en eller begge af ægtefællerne har børn fra et tidligere forhold, så kan den længstlevende ikke sidde i uskiftet bo.
I dette tilfælde skal man ifølge arveloven skifte med børnene til den forælder, som der går bort. Dette kommer bag på rigtig mange, da det kan betyde, at børnene til den afdøde forældre, skal have 25 % af den samlede formue. Igennem årene har dette stillet mange personer i en svær situation, da man i værste fald kan blive tvunget til at flytte fra sin bolig.
Hvad kan man så gøre?
Heldigvis kan denne situation forhindres, såfremt at der tages stilling i tide. Hvis man ønsker at sidde i uskiftet bo med sine særbørn, er det muligt at oprette et juridisk dokument, som kaldes forhåndssamtykke til uskiftet bo.
Dette betyder, at børnene på forhånd giver samtykke til, at den længstlevende i et ægteskab må sidde i uskiftet bo. Børnene modtager derfor først deres arv når begge i ægteskabet er gået bort, men modsat sikrer de, at ingen af deres forældre bliver tvunget til at foretage store livsændringer, når den første i ægteskabet går bort.
Hos FamilieTestamente sidder vores jurister klar og vil meget gerne forklare jer nærmere omkring hvordan I kan sikre jer. I kan altid kontakte os på telefon 71 99 21 44 eller på mail kontakt@familietestamente.dk.
Af jurist Caroline Ravn Pedersen