Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@replik.dk
Søg
En kvinde der står på en altan

Hvad sker der, når ægtefællen afgår ved døden?

Hvad sker der egentlig, når ens ægtefælle afgår ved døden?

Der er mange praktiske ting, som der skal tages stilling til, når ens ægtefælle afgår ved døden. Det er blandt andet bobehandling, arvens fordeling og økonomi. Ægtefællens død kan have en stor indvirkning på den længstlevendes økonomi, og derfor er det vigtigt at have styr på en række ting, for at sikre sig selv.

Hvad sker der med bankkontoen ved dødsfald?

Banken spærrer automatisk adgangen til bankkontoer og hævekort, når ægtefællen afgår ved døden. På den måde er det muligt for skifteretten af danne sig et overblik over gæld og værdier.

Banken spærrer ikke blot ægtefællens egne bankkonti, men også fælles bankkonti. Det betyder, at hvis man som ægtefælle deler bankkonto, så har længstlevende ikke adgang til egne penge, såfremt ægtefællen går bort. Banken stopper ligeledes også alle betalinger via Betalingsservice, ligesom at eventuelle fuldmagter også bortfalder.

Det er derfor en god idé, hvis begge ægtefæller har hver sin konto, udover en eventuel fælleskonto, med penge nok til at kunne klare sig, indtil der igen gives adgang til den fælles konto. Som hovedregel er det en god idé, hvis hver ægtefælle har en konto med penge nok til at klare sig i en måned.

Derudover er det vigtigt at kontakte banken efter dødsfaldet, så man kan sikre, at pensionen vil blive sat ind på sin egen konto.

Skifterettens rolle

Når ægtefællen er afgået ved døden, må man ikke råde over afdødes ejendele, før at boet er behandlet i skifteretten.

Det er skifteretten som tager stilling til, hvordan gæld og værdier efter afdøde skal fordeles til arvingerne. Fordelingen afgøres enten arvelovens regler eller som følge af afdødes testamente.

Er det den længstlevende ægtefælle, som har anmeldt dødsfaldet til kirkekontoret, er det typisk vedkommende der er skifterettens kontaktperson. Skifteretten indkalder kontaktpersonen til et møde indenfor fire uger efter dødsfaldet. På mødet vil det blive fastlagt, hvem der er arving til afdøde.

Læs også: Hvem arver efter dig, hvis du er enlig og ingen livsarvinger har?

Når skifteretten har taget stilling til boets behandling og fordelingen af arven, udsteder skifteretten en skifteretsattest som bevis for, at den eller de personer, der overtager boet, har ret til at råde over afdødes formue.

Kontakt os

Er I i tvivl eller har spørgsmål til testamente? Vi tilbyder rådgivning inden for alle grene af familie- og arveretten. Få blandet andet rådgivning inden for arveforskudbørnetestamente eller oprettelse af gældsbrev.

Kontakt os på 7199 2144 eller kontakt@familietestamente.dk

af jurist Katrine Lindgaard Pedersen

Familietestamente har skiftet navn til Replik

Vores nye navn Replik bygger på den succes, der er skabt under navnet FamilieTestamente.

Intet er ændret for dig som kunde, vi har stadig fokus på den menneskelige relation og trygge juridiske rådgivning.